Werkwijze

Ik kom meestal pas in beeld wanneer je samen met de uitvaartondernemer de datum en locatie van de uitvaart al hebt bepaald. De uitvaartondernemer kan contact met mij opnemen, maar je kunt mij uiteraard ook rechtstreeks benaderen.

 

Wil je mij inschakelen als ritueelbegeleider, dan is het belangrijk dat ik snel word ingeschakeld. Zo hebben we voldoende tijd om samen een mooie afscheidsdienst voor te bereiden.

 

Wil je dat ik teksten voor je schrijf of dat ik teksten tijdens de afscheidsdienst voordraag, dan is er iets meer tijd.

 

Uitvaartschrijven en – spreken

Mooie uitgesproken woorden maken een afscheidsdienst vaak extra persoonlijk en intiem. Vaak is dit een levensverhaal voorgedragen door de partner, een kind of broer of zus. Een verhaal dat recht doet aan het leven van de overledene en troost biedt aan alle aanwezigen.

Maar ook een kleine persoonlijke noot door een familielid, vriend of collega wordt zeer gewaardeerd. Net als zelfgeschreven gedichtjes, rijmpjes of elfjes van kinderen en kleinkinderen.

 

Wil je zelf gaan schrijven, dan kan ik meedenken over de inhoud, tips geven hoe te starten en gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Kinderen kan ik daarnaast ook begeleiden bij het maken van lieve tekstjes; een heel dankbare taak.

Maar ik kan ook zelf de pen ter hand nemen en aan de slag gaan met een levensverhaal of gedicht. Ik sluit hierbij zoveel mogelijk aan bij jullie eigen woorden en sprekende voorbeelden en anekdotes. Zo wordt het echt jullie verhaal. Geen hoogdravende teksten, want schoonheid zit hem vaak in de eenvoud.

 

Ik kom graag naar je toe om jullie wensen te bespreken en meer te horen over jullie overleden dierbare waar ik over mag schrijven. Dit kan ook telefonisch als dit beter uitkomt. We overleggen dan direct ook wie de tekst gaat uitspreken. Doe je dit zelf, of laat je dit aan mij over. Of misschien wil je mij voor de zekerheid als back up erbij hebben? Alles kan.

 

Ritueelbegeleiding

Als ritueelbegeleider kom ik enkele dagen voor de dag van de uitvaart naar je toe. In ons gesprek staan we stil bij jullie wensen en ideeën over teksten, sprekers, muziek, beeld en handelingen en we verdelen de taken wie wat doet. Samen zorgen we voor een mooi, respectvol en uniek moment van afscheid. Waarin we stilstaan bij het leven van jullie dierbare. Wat heeft hij of zij voor jullie betekend, wie was hij of zij en hoe zal je hem of haar herinneren.

 

Na ons gesprek werk ik alles uit en kom ik met een voorstel voor de dienst. In overleg komen we tot een definitief programma en stel ik een draaiboek op. Als ik de bijeenkomst voor ga, zorg ik voor een mooie samenhang tussen de teksten, de sprekers en de muziek.

 

Het draaiboek en alle teksten leg ik uiteraard vooraf voor ter goedkeuring.

RHu_210329_EOS R_7895